جداسازی تصویر مورفولوژی دندان با کمک الگوریتم واترشد در متلب
جداسازی تصویر مورفولوژی دندان با کمک الگوریتم واترشد در متلب :پروژه متلب
پروژه متلب تصاویر بایت وینگ نوعی از تصاویر مورد استفاده در علم دندان پزشکی هستند. امروزه با توجه به نیاز دندانپزشکان و اعمال کارهای ویژه بر روی دندان ها، استخراج و جداسازی دندان های در عکس های بابت وینگ امری بدیهی است. مکانیسم تفیک فک بالایی و پایینی بر اساس طرحی به منظور جلوگیری از، از دست رفتن اطلاعات ممکن و ترکیب هایی با تنظیم زاویه برای اصلاح تصاویر اریب ارائه گردیده است. در تفکیک یک دندان واحد، یک برنامه با ایجاد پنجره (windowing scheme) را برای تعیین شیارهای شکاف بین دندانی برای بالا بردن دقت و صحت، پیشنهاد کرده ایم. در روش پیشنهادی، ابتدا با استفاده از پردازش تصویر فک ها را با استفاده از فیلترینگ جدا نموده و سپس دندانها بوسیله منحنی های جداسازی تفکیک می شوند. نتایج بدست آمده از اعمال این روش بر روی عکسهای بایت وینگ نشان دهنده بهبود کیفیت نسبت به روش های پیشین درجداسازی دندان ها می باشد.
پروژه متلبتشخیص انواع بیماری های دهانی و تشخیص هویت از کاربردهای مهم تصاویر رادیوگرافی دندانپزشکی هستند. با توجه به رشد سریع تکنیک ها و ابزارهای پردازش تصاویر دیجیتال می توان با دیجیتال سازی پردازش تصاویر دندانپزشکی، روند تشخیص را تسریع و بهبود بخشید. جداسازی دندان یک گام بسیار مهم برای هر دوی این سیستم ها است، زیرا به طور مستقیم بر دقت استخراج ویژگی تاثیر می گذارد و به همین ترتیب نتایج نهایی هر دو سیستم تشخیص را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله با استفاده از برازش منحنی و روش پنجره سازگار، روشی خودکار جهت جداسازی فک بالا و پایین، تفکیک دندان ها و مشخص کردن مرز هر دندان در تصاویر بایتوینگ ایجاد می کنیم. برای جداسازی دندان های موجود در یک تصویر بر روی پایگاه داده شامل ۸۰ تصویر بایتوینگ میزان شکست برابر با ۱/۳۲ درصد را بدست آوردیم. در مقام مقایسه، روش پیشنهادی نسبت به روش های قبلی عملکرد بهتری دارد. همچنین روش پیشنهادی بدون در نظر گرفتن مرحله جداسازی فک بالا و پایین قابلیت کار بر روی تصاویر پریآپیکال را نیز دارا می باشد.
پروژه متلب مطالعه تصاویر دندانپزشکی میتواند به عنوان اصلی ترین روش برای تشخیص بیماری، طرح درمان و ارزیابی روند درمان توسّط دندان پزشکان بشمار آید. این تصاویر توسّط دستگاههای رادیولوژی دندان تهیّه میشوند و اساس کار آنها را تیوب خود یکسو کننده تشکیل می دهد. تیوب به نحوی نصب می شود که بیشترین قابلیت مانور را داشته باشد و اندازه نقطه کانونی تیوب کوچک است.
یونیت های رادیوگرافی دندان برای تصویربرداری از دندانها ، آناتومی یک دندان منفرد ( یعنی تاج ، گردن و ریشه ) و مشکلات دندانی ( مثل پوسیدگی ) در بیماران بالغ و اطفال و نیز جهت برنامه ریزی و ارزیابی مربوط به ارتودنسی به کار می روند.در این راستا، سه نوع تصویربرداری قابل انجام است : رادیوگرافی داخل دهانی ، پانورامیک و سفالومتریک .
پروژه متلب در رادیوگرافی داخل دهانی جهت تصویربرداری بایت وینگ ، پری اپیکال و اکلوزال ، فیلم داخل دهان بیمار قرار می گیرد و تصاویر رادیوگرافی بایت وینگ ، تاج و یک سوم فوقانی ریشه دندانهای فوقانی و تحتانی را نشان می دهد . در رادیوگرافی پری اپیکال ، کل ساختار دندان شامل ریشه برروی یک فیلم و آرواره های ماندیبولار و ماگزیلاری برروی فیلم های جداگانه ای تصویر می شود .تصاویر رادیوگرافی اکلوزال ، سطح دندانهای آسیای کوچک و بزرگ را نشان می دهد.
در رادیوگرافی پانورامیک ، تصاویر ناحیه ماگزیلوفاسیال با استفاده از یک پرتوگردان و یک کاست فیلم خارجی به دست می آید . سپس قوس دندانی در یک تصویر منفرد ، به صورت یک شکل بیضوی نمایش داده می شود.
پروژه متلب سیستمهای دیجیتال رادیوگرافی که سیستمهای دیجیتال تصویربرداری دندان هم خوانده می شوند ، برای تهیّه تصاویر کامپیوتری جهت رادیوگرافی داخل دهانی به عنوان جایگزینی برای فیلمهای اشعه xدندان پزشکی معمولی به کار می روند . تصویربرداری دیجیتالی مستقیم و پردازش تصویر امکان نمایش تصاویر متعدد ، کاهش دفعات اکسپوز و حذف زمان لازم جهت ظهور و ثبوت فیلم را فراهم می کند ، تصویربرداری دیجیتال می تواند برای اعمال اندودنتیک برنامه ریزی و ارزیابی انجام ایمپلانت و دیگر اعمال روی دندان که نیاز به تصاویر متعدد دارند ، به کار رود.
طرح حاضر به منظور رفع مشکلات موجود در تصویرگیری پری اپیکال ناشی از عدم همخوانی در زاویه دوربین، دندان و فیلم رادیولوژی مطرح گشته و روش جدیدی بر مبنای علامت گذاری تصویر رادیوگرافی از طریق یک قاب خارجی علامت گذاری شده جهت اصلاح خرابی تصویر و حذف اعوجاج مورد آزمون قرار میگیرد. در صورت موفّقیّت این طرح، دندانپزشک قادر خواهد بود تصویری دقیقتر از دندان داشته که خصوصاً در کاربردهایی مانند اِندو که نیازمند اندازه گیری بسیار دقیق میباشند بسیار کارآمد میباشد.
تصاویر پزشکی با توجه به آنکه وضعیت بدن را به صورت دو بعدی و حتی سه بعدی نشان میدهند، یکی از مهمترین وسایل تشخیص برای پزشکان هستند که همواره بخش عظیمی از تحقیقات را به خود اختصاص دادهاند. علم دندان پزشکی نیز از قاعده مستثنی نمی باشد.
روش های مختلف تصویر برداری مثل؛ تکنیک های رادیوگرافی، نور مرئی، نور لیزر، جریان الکتریکی (ECM) و … به منظور تصویربرداری از دندان یا دندان ها وجود دارد. از میان روش های فوق تکنیک های رادیوگرافی به علت غیر مخرب بودن، فراهم آوردن امکان بررسی ساختار سه بعدی دندان، فراهم آوردن امکان تحلیل کمی آسیب دیدگی پوسیدگی ساختار های مختلف آناتومی دندان و در دسترس بودن نسبت به بعضی از روش های مشابه بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.
پروژه متلب در ادامه به معرفی برخی از پر استفاده ترین کفیت های رادیوگرافی در علم دندان پزشکی پرداخته شده است:
Ortho Pantomo Gram-OPG
OPGیک تکنیک CTتخصصی برای نمایش فک ها در ایمپلنت بیماران است، با OPGیک نمای کلی از موقعیت دندانها و استخوانهای فک ( مندیبل و ماگزیلا ) و سینوس های فک فوقانی و مفاصل بین فک ها و جمجمه ( مفصل تمپور و مندیبل ) به دست می آید.
– Periapical
در این روش عکس از تک تک یا گروهی از دندانهای مجاور گرفته میشود برای ریشه و بافتهای اطرافدندانها استفاده می گردد.
– Bitewing
اینروش هدف تصویر گیری از تاج دندان های بالا و پایین می باشد و برای بررسی پوسیدگی های دندانی کاربرد دارد.
: CBCT – (Cone beam computed tomography)
تکنیک تازهای از تصویر برداری در علم دندانپزشکی است که به معنی تکنیک سی تی اسکن با اشعه مخروطی است.برای تشخیص ضایعات پریاپیکال و فرآیند ترمیم آن، مورفولوژی دندان و پیچیدگیهای آن، مثل کانال فرعی و انحنای کانال، … به کار میرود.
:Micro-CT – (Micro–computed tomography)
این کیفیت منحصر به علم دندان پزشکی نبوده و در بیشتر علوم کاربرد دارد، از آن به منظور به دست آوردن تصاویر سه بعدی با رزولوشن بالا استفاده می شود. کاربردهای این روش در علم دندان پزشکی بیشتر جنبه آزمایشگاهی دارد، برای نمونه می توان به بررسی روش های درمانی پوسیدگی اشاره نمود.
خروجی متلب :
دیدگاه ها